Over ons

In december 1988 wilde Henk van de Bosch graag in een koor zingen, maar kon geen zanggroep naar zijn zin vinden. Hij dacht toen: “waarom niet zelf een koor opgericht?” en zette een oproep in het wijkblad van de Hilversumse Meent. Uit de reacties ontstond een groep van acht stemmen, twee sopranen, twee alten, twee tenoren en twee bassen. Omdat niemand van hen ooit anders gezongen had dan onder de douche werd contact opgenomen met de Muziekschool in Bussum. Dat resulteerde in een collectieve scholing door Sevé Thomas.

Na enige tijd werd aansluiting gezocht bij de Stichting Hilversumse Meent, het koor werd als club ondergebracht in het wijkcentrum, de docent verhuisde mee en werd dirigent. Het koor moest een naam hebben, het engelse woord voor Meent bleek “Common” te zijn en zo werd het Common Commotion.

Dirigente Alexandra d’Espinoza

Na geruime tijd ontstond verschil van inzicht over de te volgen muzikale koers. Sevé Thomas werd opgevolgd door de meer op jazzy en close harmony muziek ingestelde Martin van Opstal. Leden kwamen en leden gingen. Om zakelijke redenen moest ook Martin van Opstal zijn dirigentschap beëindigen.

In de zomer van 1993 werd het koor uitgebreid tot de samenstelling van 14 personen. Onder leiding van een nieuwe dirigente, Helma van der Beek, werd hard gewerkt om tot een peil te komen dat voor iedereen acceptabel was om voorzichtig mee naar buiten te treden. Dat gebeurde met concerten op 29 april en 1 mei 1994.